Τα Φυλαχτά/Talisman είναι μικρά αντικείμενα συναισθηματικής, θρησκευτικής ή μεταφυσικής αξίας, τα οποία ανακάλυψε ο άνθρωπος στην προσπάθειά του, να προστατευτεί από το κακό και για να έχει προστασία από κάτι ανώτερο.

Η ιστορία των Φυλαχτών/Talisman, είναι χιλιάδων ετών, αφού τα φυλαχτά από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα δεν σταμάτησαν να υπάρχουν ποτέ! Η αρχαία Ατλαντίδα ήταν από τους πρώτους πολιτισμούς που ανακάλυψε τη δύναμη και την χρησιμότητα των φυλαχτών. Χρησιμοποιούσαν ιερά σύμβολα και κρυστάλλους. Τους κρυστάλλους τους ενεργοποιούσαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύονται, να υλοποιούν αυτά που θέλουν, άλλα και να αποθηκεύουν ενέργεια. Αργότερα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν όχι μόνο κρυστάλλους ή ιερά σύμβολα, αλλά και ιερά ζώα όπως ο σκαραβαίος, που γι’ αυτούς συμβόλιζε την αθανασία μέσω της αναγέννησης. Χρησιμοποιούσαν σύμβολα ή ζώα που αντιπροσώπευαν τους Θεούς τους όπως το γεράκι, που αντιπροσώπευε τον θεό Ορούς (Horus) ή τη γάτα που αντιπροσώπευε την Θεά Μπάστ (Bast).To Ankh, ο σταυρός της ζωής ήταν ένα σύμβολο προστασίας, ίασης και αναγέννησης, επίσης θεωρούσαν ιερό την πέτρα Λάπις Λαζούλι και το Μαλαχίτη. Οι Αρχαίοι Έλληνες, με τη σειρά τους, πίστευαν πολύ στη δύναμη του Χαλαζία και του Αιματίτη, θεωρούσαν ότι έδινε μυϊκή δύναμη σε δύσκολες καταστάσεις. Το Κεχριμπάρι, το θεωρούσαν κι αυτό ένα φυλαχτό, που προστάτευε από το κακό. Επίσης, χρησιμοποιούσαν σαν φυλαχτά σύμβολα της θρησκείας τους, του Δωδεκάθεου, όπως μικρά αγάλματα, την τρίαινα του Ποσειδώνα, το Κέρας της Αμάλθειας και την Ασπίδα και το δόρυ της Αθηνάς. Οι Βαβυλώνιοι, οι Σουμέριοι, οι Κινέζοι και άλλοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν κι αυτοί φυλαχτά, κάθε πολιτισμός χρησιμοποιούσε διαφορετικές πέτρες ή σύμβολα όμως όλα είχαν το ίδιο σκοπό.

Η λέξη Talisman με την σημερινή της έννοια (Φυλαχτό), χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τους Άραβες, προέρχεται όμως από την αρχαία ελληνική γλώσσα και το ρήμα τελώ, (τελείωσις (η): η μύηση στα μυστήρια & τέλεσμα (το): η πληρωμή, η δαπάνη, το έξοδο, η τελετή). Τα Talisman είναι, λοιπόν, τα Φυλαχτά! Τα Talisman είναι ιδιαίτερα ισχυρά και μπορούν να προσφέρουν προστασία από κακόβουλες ενέργειες, μπορούν να προσφέρουν καλή τύχη και γενικά ευημερία στον κάτοχό τους. Τα Talisman, δηλαδή, διαφέρουν από τα κοινά φυλαχτά και θεωρούνται μαγικά! Πιστεύεται, ότι ένα Talisman γίνεται ένα με τον κάτοχό του, γι’ αυτό και δεν πρέπει να το αποχωρίζετε ποτέ, πρέπει να το φοράει πάντα επάνω του ή να το έχει μαζί του. Έτσι, αποκτώντας κάποιος ένα Talisman, οφείλει να θυμάται πως, από δω και πέρα δεν θα είναι μόνος του, αφού τα Talisman πάντα προσέχουν και βοηθούν τον κάτοχό τους.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail