Ύπνωση = ύπνος + ώσις (ώθηση), η ώθηση προς μια κατάσταση ύπνου.

Η ύπνωση, μέσα από τα σενάρια των ταινιών του Hollywood, τα διάφορα σόου και τους θεραπευτές που θεραπεύουν με την πίστη, έχει συσχετιστεί με το παράξενο και το μυστηριώδες. Στην πραγματικότητα, όμως, η ύπνωση δεν είναι ούτε στο ελάχιστο μυστηριώδης ή υπερφυσική. Η ύπνωση στηρίζεται σε τεχνικές χαλάρωσης και είναι μια φυσιολογική κατάσταση της συνειδητότητάς μας, που βρίσκεται ανάμεσα στην πλήρη εγρήγορση, την ονειρική κατάσταση και τον ύπνο.

Ας δούμε όμως από πού προέρχεται η ύπνωση. Η ιστορία της ύπνωσης αρχίζει από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα εφαρμοζόταν στα ασκληπιεία σαν μέσον θεραπείας. Εντοπίζεται, επίσης, στους αρχαίους Αιγύπτιους και στους Σαμάνους που και αυτοί τη χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς. Αργότερα, η ύπνωση κάνει την εμφάνισή της στον μεσαίωνα γύρω στο 1700 από τον Φραντς Άντον Μέσμερ. Ο Αυστριακός γιατρός, αναγνώρισε την αρχαία αυτή θεραπεία και την ενσωμάτωσε σε μια θεωρία ζωικού μαγνητισμού. Ο Μέσμερ πίστευε ότι ένα «κοσμικό υγρό» είχε τη δυνατότητα να αποθηκεύεται σε άψυχα αντικείμενα, όπως οι μαγνήτες, και στη συνέχεια να μεταφέρεται στους ασθενείς για να τους θεραπεύει. Τελικά ο Μέσμερ εγκατέλειψε τη χρήση των μαγνητών. Θεώρησε τον εαυτό του ως μαγνήτη, μέσα από τον οποίο θα μπορούσε να διοχετευθεί μια ρευστή ζωτική δύναμη και να μεταδοθεί στους άλλους ως θεραπευτική δύναμη. Αυτό ο Μέσμερ το ονόμασε «ζωικό μαγνητισμό». Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Μέσμερ είχε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και η θεωρία του έγινε ο πρόδρομος της υπνωτιστικής υποβολής. Στα μέσα του 19ου αιώνα ένας κορυφαίος γιατρός στο Λονδίνο ο Τζον Έλιοτσον (1791- 1868), χρησιμοποίησε την ύπνωση για να ανακουφίζει από τους πόνους και ανέφερε 1834 χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν χωρίς πόνους. Εκτός από τον Μέσμερ και τον Έλιοτσον, πολλοί γιατροί της εποχής μέχρι τον Φρόυντ, ενδιαφέρθηκαν και χρησιμοποίησαν την ύπνωση. Με την άνοδο όμως της ψυχανάλυσης στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, η ύπνωση βρέθηκε στο περιθώριο του ενδιαφέροντος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η ύπνωση άρχισε να γίνετε και πάλι δημοφιλής, αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν τις ισχυρές εφαρμογές της στην ψυχοθεραπεία. Από τότε μέχρι και σήμερα η ύπνωση αναγνωρίζεται ως ένα άκρως αποτελεσματικό εργαλείο για την μεταβολή της συμπεριφοράς και την θεραπεία.

Η ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους όπως: α) η αυτοβελτίωση, β) η θεραπεία (κλινική ύπνωση), γ) η εξερεύνηση μιας προηγούμενης ζωής (αναδρομή), δ) η αστρική προβολή (μεταφυσική ύπνωση) και ε) η πρόβλεψη του μέλλοντος ( προδρομή ή μεντιουμίστικη ύπνωση). Το πώς, λοιπόν, θα χρησιμοποιήσουμε την ύπνωση εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, τις ανάγκες μας και τις εσωτερικές μας ανησυχίες.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ύπνωση, όταν εφαρμόζεται από έμπειρους υπνοθεραπευτές, είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος χωρίς καμία επιβλαβή επίπτωση στον οργανισμό ή στην ψυχοσύνθεση του ατόμου που υπνωτίζεται. Ο υπνοθεραπευτής δεν μπορεί να επιβάλλει στον υπνωτιζόμενο να κάνει κάτι που θεωρεί απαράδεκτο ή προσβλητικό. Δεν μπορεί, δηλαδή, να «αναγκάσει» τον υπνωτιζόμενο να παραβιάσει τις προσωπικές αξίες του, τα πρότυπα συμπεριφοράς του ή τα χρηστά ήθη και έθιμά του. Ο υπνωτιζόμενος εισέρχεται σε κατάσταση ύπνωσης εις γνώση του και μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να εξέλθει από αυτή. Ο καθένας μας, λοιπόν, χωρίς να διατρέχει κανέναν κίνδυνο μπορεί να αναζητήσει και να βιώσει την μοναδική εμπειρία που προσφέρει η κατάσταση της ύπνωσης.

 

Στο Κέντρο “Παραψυχολογίας & Μεταφυσικής” γίνονται συνεδρίες:

  • Ύπνωσης
  • Υπνοθεραπείας
  • Μεταφυσικής Ύπνωσης
  • Αναδρομών

Επίσης σας προσφέρει, ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στο τομέα της Ύπνωσης, Υπνοθεραπείας και Μεταφυσικής Ύπνωσης.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail