Αρχαία κείμενα και συγγραφείς αναφέρουν για τους Κέλτες την ιερή σχέση και τις γνώσεις που κατείχαν για την αστρονομία αλλά και τη γενικότερη αντίληψή τους για το σύμπαν και τη φύση γύρω τους. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν πως οι Κέλτες είχαν μεγάλη γνώση πάνω στην αστρονομία, την αστρολογία και κατασκεύαζαν ημερολόγια σύμφωνα με τη ροή των άστρων και της Σελήνης. Στους Κέλτες αποδόθηκαν αρκετοί φόροι τιμής από μεγάλους φιλόσοφους και συγγραφείς ανά τον κόσμο, μεταξύ τους Μεγάλοι Αρχαίοι Έλληνες και Λατίνοι. Βρίσκουμε τις ρίζες της Κέλτικης Αστρολογίας πίσω στο χρόνο συναντώντας τους Αρχαίους Δρυίδες, όμως η ιστορία της δεν ξέρουμε πραγματικά πόσο παλιά μπορεί να είναι. Οι Δρυίδες είχαν μια ιδιαίτερη σύνδεση με τη φύση και μεγάλο σεβασμό για αυτή, όπως και όλα τα έμβια όντα, κάθε δέντρο, φυτό, ζώο, κρύσταλλος και κάθε τι που υπάρχει στη πλάση είχε μια ξεχωριστή σημασία και ιερότητα που συνδεόταν με τον κόσμο των πνευμάτων και το Θεό που υπάρχει σε κάθε πλάσμα για αυτούς. Εστί δημιούργησαν ένα αστρολογικό ημερολόγιο βασισμένο στη φύση και στους Κύκλους της Σελήνης, που χωρίζει το έτος σε 13 μήνες. Γιατί 13 μήνες? Είναι απλό, το ημερολόγιο πολλών αρχαίων λαών, όπως των Κελτών και των Αρχαίων Αιγυπτίων χωριζόταν σε 13 μήνες και όχι 12 όπως το σύγχρονο. Κάθε μήνας διαρκούσε περίπου 28 ημέρες, έτσι στον ουρανό εμφανίζονταν 13 Φεγγάρια, που σύμφωνα με αυτά ο κάθε μήνας συμβόλιζε κάτι ιερό και έδινε μια συγκεκριμένη ενέργεια στη φύση, στους ανθρώπους και το σύμπαν. Το ημερολόγιο των 13 Φεγγαριών έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς και σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές είναι πιο αρμονικό από το σύγχρονο ημερολόγιο που διαιρεί το χρόνο σε ακανόνιστους μήνες. Η Κέλτικη Αστρολογία όπως και η Κλασσική Αστρολογία βασίζεται στην ημερομηνία γεννήσεως, σε αντίθεση όμως με την Κλασσική Αστρολογία αναλύει 13 Ιερά Δέντρα και Ζώα, που το καθένα αντιστοιχεί σε ορισμένες ημερομηνίες και έχει μια ξεχωριστή σημασία. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και παίρνει την ενέργειά του, όπως και τα χαρακτηριστικά του σύμφωνα με τη χρονική στιγμή που γεννιέται και το κύκλο που η φύση κάνει τη δεδομένη στιγμή. Ψάχνοντας το Κέλτικο ζωδιακό βλέπουμε πως αντί για ζώδια υπάρχουν 13 δέντρα, όμως μερικές φορές παρουσιάζονται 13 ζώα αντί για δέντρα. «Σωστή» προσέγγιση δεν υπάρχει αφού και τα δύο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, κάθε δέντρο έχει ένα ή περισσότερα ζώα οδηγητές ή τοτέμ, δηλαδή το ζωικό πνεύμα που το ακολουθεί και το προστατεύει και έχει κάτι να διδάξει στο άτομο που βρίσκεται κάτω από την επιρροή του, και το κάθε ζώο ένα δέντρο που το εκφράζει. Αν σκεφτούμε πως κάθε τι τη φύση συνδέεται θα καταλάβουμε πως τα δέντρα έχουν ανάγκη τα ζώα, όπως και τα ζώα τα δέντρα. Μόνο που κατά την Κέλτικη Αστρολογία αυτό που τους ενώνει δεν είναι μόνο η υλική πτυχή που βλέπουμε στη φύση αλλά περισσότερο η πνευματική. Δηλαδή η Κέλτικη Αστρολογία συνδέει τον υλικό κόσμο με τον πνευματικό, δείχνοντας την άμεση και αδιαίρετη σχέση μεταξύ τους.

 

Τα 13 Ιερά Δέντρα

Με βάση την ημερομηνία γεννήσεώς σας δείτε ποιο δέντρο σας αντιπροσωπεύει!

 

Σημύδα-η Κατάκτηση
24 Δεκεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου

Η Σημύδα συνδέεται με τα πνεύματα της φύσης και την αναγέννηση κάθε μορφής ζωής. Όταν οι άνθρωποι γεννιούνται κάτω από την επιρροή αυτού του δέντρου έχουν μια ζεστή προσωπικότητα και λάμπουν όπως ο Ήλιος που αντιστοιχεί αστρολογικά σε αυτό το δέντρο. Έχουν αρκετή φιλοδοξία και ξέρουν τι πρέπει να πράξουν για να κερδίσουν τα όνειρά τους. Τα ζώα που εκφράζουν και θεωρείται ότι είναι προστάτες της Σημύδας είναι το Λευκό Ελάφι και ο Αετός. Αυτά τα δυο ζώα είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους και δείχνουν τις διαφορετικές όψεις που μπορεί να πάρει το άτομο που γεννιέται κάτω από αυτό το Φεγγάρι. Το Ελάφι είναι ένα πολύ ευγενικό ζώο που εξελίσσεται μέσω της ηρεμίας αλλά και της γαλήνης που χρειάζεται γύρω του, ο Αετός από την άλλη είναι ένα πτηνό που αντιπροσωπεύει την επαγρύπνηση και συμβολίζει την εσωτερική όραση που μπορεί και παρατηρεί πράγματα που οι άνθρωποι αγνοούν. Έτσι οι άνθρωποι που έχουν την ενέργεια της Σημύδας είναι ήρεμοι αλλά και διεκδικητικοί στη ζωή και γνωρίζουν καλά πώς να πετύχουν τους στόχους τους. Η Σημύδα είναι από τα δέντρα που οι Δρυίδες όπως και οι υπόλοιποι Κέλτες θεωρούσαν και θεωρούν πολύ ιερό, συμβολίζει την υπόσχεση πως τα πάντα στη φύση αναγεννιούνται και όλοι οι κύκλοι της ζωής αρχίζουν ξανά από την αρχή. Η Σημύδα ταιριάζει πολύ με το Αμπέλι και την Ιτιά.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Αιγόκερως

Ζωδιακές Μοίρες: 2ο 00` – 29ο 59` του Αιγόκερου

Πλανήτης: Ήλιος

Ζώο οδηγός/φύλακας: Το Λευκό ελάφι, ο αετός

Κρύσταλλος/πέτρα: Κιτρίνης, Λευκός χαλαζίας

Λουλούδι/Βότανο: Μαργαρίτα

Χρώμα: Λευκό

Κέλτικη Θεότητα: Lugh, Arthur, Beli

Γράμμα Ogham: Beth

 

Σορβιά-η Ψυχική Δύναμη
21 Ιανουαρίου έως 17 Φεβρουαρίου

Η Σορβιά συνδέεται με τη προστασία, τη Μαγεία και τις ψυχικές δυνάμεις που υπάρχουν σε κάθε ον. Οι Αρχαίοι Κέλτες χρησιμοποιούσαν τη δύναμη αυτού του δέντρου για να προστατέψουν ότι ήταν σημαντικό για αυτούς και για να αποκτήσουν γνώση για ότι παρέμενε κρυφό και άγνωστο. Η αστρολογική αντιστοιχία αυτού του δέντρου είναι στον πλανήτη Ουρανό και τα άτομα που γεννιούνται κάτω από αυτό το δέντρο είναι τόσο δημιουργικοί και οραματιστές που καταφέρνουν να πραγματοποιούν και τα πιο παράτολμα και δύσκολα πράγματα. Ο Δράκος και η Γάτα είναι τα ζώα που αντιστοιχούν και προστατεύουν όσους γεννιούνται κάτω από τη επιρροή του 2ου Φεγγαριού του Κέλτικου ημερολογίου. Ο Δράκος σαν Δρυιδικό τοτέμ συμβολίζει τη δύναμη και τη προστασία αλλά και τη απότομη αλλαγή, η Γάτα είναι σύμβολο μαγείας από τα αρχαία χρόνια και η σύνδεσή της με το πνευματικό κόσμο είναι μεγάλη. Έτσι τα ζώα αυτά καθοδηγούν και προστατεύουν τα άτομα της Σορβιάς, δίνοντας τους επίσης και αυτά τα χαρακτηριστικά. Κάποιος που είναι γεννημένος την περίοδο αυτή έχει μεγάλη διαίσθηση, αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω πολύ διαφορετικά από τους άλλους και μπορεί να κάνει μεταρρυθμιστικές αλλαγές και να προστατέψει ότι αγαπάει. Η Σορβιά ταιριάζει πολύ με τον Κισσό και τον Κράταιγο.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Υδροχόος

Ζωδιακές Μοίρες: 0º00` – 27ο 59` του Υδροχόου

Πλανήτης: Ουρανός

Ζώο οδηγός/φύλακας: ο Δράκος, η Γάτα

Κρύσταλλος/πέτρα: Περίδοτο, Ακουα Μαρίνα

Λουλούδι/Βότανο: Λευκόιο

Χρώμα: Πράσινο, Μπλε, Κόκκινο

Κέλτικη Θεότητα: Brigid

Γράμμα Ogham: Luis

 

Φλαμουριά-η Διαίσθηση
18 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου

Αυτό το δέντρο έχει ιδιαίτερη σημασία αφού στην Κέλτικη μυθολογία ο πατέρας των Θεών ο Όντιν λέγεται πως κρεμάστηκε από μια Φλαμουριά που στην Κέλτική παράδοση αναφέρεται σαν «YGGDRASIL», ώστε να αποκτήσει όλη τη γνώση και τη σοφία. Για το λόγο αυτό πιστεύεται πως είναι ένα δέντρο συνδεδεμένο με τη δημιουργία και τη γνώση που κρύβεται στο σύμπαν. Οι Δρυίδες το χρησιμοποιούσαν σαν φυλαχτό για τα κακά πνεύματα και μέχρι σήμερα ιδιαίτερα στις Σκανδιναβικές χώρες χρησιμοποιείται για να κρατάει μακριά τους αρνητικούς ανθρώπους. Η αστρολογική του αντιστοιχία είναι στον πλανήτη Ποσειδώνα και έχει άμεση σχέση με το στοιχείο του νερού. Οι άνθρωποι που γεννιούνται κάτω από την επιρροή αυτού του ιερού δέντρου πολλές είναι δισυπόστατοι και έχουν αρκετά διλλήματα κατά την διάρκεια της ζωής τους. Μπορεί να είναι ευαίσθητοι, διαισθητικοί και να έχουν μεγάλο ταλέντο προς τις τέχνες αλλά και προσκολλημένοι σε καταστάσεις που δεν μπορούν να ξεπεράσουν ή να λύσουν. Η φύση τους είναι διπλή όπως και οι δυνατότητες που έχουν συχνά στη ζωή. Ο Γλάρος όπως και το Φίδι είναι τα ζώα που συνδέονται με τη Φλαμουριά, ο Γλάρος έχει άμεση σχέση με τη θάλασσα, το στοιχείο που κυβερνά το δέντρο αυτό και θεωρείται αγγελιοφόρος των Θεών συνδέοντας τα δυο βασίλεια, το Φίδι είναι σύμβολο του μυστικισμού, της σοφίας και της διαρκής αναγέννησης. Έτσι τα άτομα αυτού του δέντρου έχουν διαίσθηση και δέχονται ψυχικά μηνύματα από τον πνευματικό κόσμο και μπορούν να αποκτήσουν μεγάλη σοφία όταν ξεπεράσουν αυτά που τους κρατάνε δέσμιους στον υλικό κόσμο. Όπως το Φίδι που δαγκώνει τη ουρά του μπορούν να έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις όταν υπάρχουν δυσκολίες, όμως μπορούν να αναδυθούν και να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους τόσο εύκολα όσο βυθιστήκαν σε αυτές. Η Φλαμουριά ταιριάζει πολύ με την Ιτιά και τη Καλαμιά.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Ιχθύες

Ζωδιακές Μοίρες: 28ο 00` του Υδροχόου – 25ο 59` των Ιχθύων

Πλανήτης: Ποσειδώνας

Ζώο οδηγός/φύλακας: ο Γλάρος, το Φίδι

Κρύσταλλος/πέτρα: Ζαφείρι, Άκουα Μαρίνα

Λουλούδι/Βότανο: Ανεμώνη

Χρώμα: Μπλέ, Πράσινο

Κέλτικη Θεότητα: Lir, Cerridwen

Γράμμα Ogham: Nion

 

Σκλήθρα-η Φωτιά
18 Μαρτίου έως 14 Απριλίου

Ένα δέντρο που το χρώμα της σάρκας του έχει γίνει η αιτία για πολλούς μύθους και θρύλους. Ονομάζεται το «δέντρο της φωτιάς» κάτι που μπορεί να έχει προέλθει από το βαθύ πορτοκαλί χρώμα που εμφανίζεται όταν κόβεται, στην Σκανδιναβική μυθολογία εμφανίζεται σαν ένα δέντρο που έχει δώσει μάχες ενάντια στο κακό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί κατά την παράδοση για να προστατέψει σε κάθε μάχη αλλά και να φέρει δύναμη και νίκη. Ο Άρης κυβερνάει αυτό το δέντρο δίνοντας στα άτομα αυτού του Κέλτικου δέντρου το δυναμισμό και την πυγμή να αντιμετωπίσουν κάθε μάχη ή πρόκληση βρεθεί στο δρόμο τους. Οι άνθρωποι της Σκλήθρας είναι γεννημένοι πολεμιστές και δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα για ότι είναι σημαντικό για αυτούς. Μπορούν να νικήσουν κάθε εμπόδιο, όμως πολλές φορές αυτό γίνεται ακόμα και με κάθε κόστος που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Με λίγα λόγια τα άτομα που έχουν γεννηθεί κάτω από το 4ο Φεγγάρι του Κέλτικου ημερολογίου τα θέλουν όλα ή τίποτα. Πάντα ρισκάρουν και θα βγουν νικητές τις περισσότερες φορές, ακόμα και αν χάσουν όμως ξέρουν πως τα έχουν δώσει όλα. Η Αλεπού και το Κοράκι είναι τα ζώα που σχετίζονται οδηγούν πνευματικά τα άτομα της Σκλήθρας, η Αλεπού σαν τοτέμ δίνει στο άτομο ευελιξία, γρήγορους ρυθμούς, εναλλαγές και μεγάλη προσαρμοστικότητα στη ζωή. Το Κοράκι πάλι είναι ένα σύμβολο μεταμόρφωσης και αντοχής, ένας σύνδεσμος ανάμεσα στο κόσμο των ανθρώπων και των πνευμάτων, μπορεί και περνάει το πέπλο που χωρίζει τους δύο αυτούς κόσμους, του υπαρκτού και της ανυπαρξίας. Δίνοντας τη δυνατότητα της προσωπικής μεταμόρφωσης και διορατικότητας σε κάθε απόφαση και κατάσταση ζωής. Η Σκλήθρα ταιριάζει πολύ με τον Κράταιγο, τη Βελανιδιά και τη Σημύδα.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Κριός

Ζωδιακές Μοίρες: 26°00` των Ιχθύων – 23°59` του Κριού

Πλανήτης: Άρης

Ζώο οδηγός/φύλακας: Αλεπού, το Κοράκι, το Κριάρι

Κρύσταλλος/πέτρα: Ίασπις, Αιματίτης, Ρουμπίνι

Χρώμα: Κόκκινο

Κέλτικη Θεότητα: Bran, Arthur

Γράμμα Ogham: Fearn

 

Ιτιά– η Ενδοσκόπηση
15 Απριλίου έως 12 Μαΐου

Η Ιτιά είναι από τα ιερά δέντρα που έχει άμεση σύνδεση με τη δυσάρεστη πλευρά της ζωής, το θάνατο αλλά και τη προστασία από αυτά, γι’ αυτό και έχει ονομαστεί κατά τους παλαιούς χρόνους το «δέντρο της θλίψης ή του θανάτου», συμβολίζει την αναγέννηση και τη νίκη της ζωής ενάντια στο θάνατο και στην ανυπαρξία. Οι Αρχαίοι Δρυίδες χρησιμοποιούσαν την Ιτιά σαν μέσω επικοινωνίας με τον κάτω κόσμο και τον κόσμο των νεκρών όπως και για προστασία. Λέγεται πως όποιος φέρει μαζί του ξύλο Ιτιάς δεν φοβάται τίποτα, βοηθάει να ξεπεράσει κάποιος το φόβο του θανάτου και της αλλαγής και προστατεύεται από κάθε κακό ή ψυχική επίθεση. Αστρολογικά συνδέεται με τη Σελήνη και όπως και αυτή οι άνθρωποι της Ιτιάς έχουν έναν άρρηκτο δεσμό με τα μυστήρια της ζωής και μια κρυφή πλευρά που την αποκαλύπτουν σπάνια. Είναι διαισθητικοί, ευμετάβλητοι και εκπέμπουν έναν αέρα μυστηρίου. Οι άνθρωποι γύρω τους μπορεί να νιώθουν και να αντιλαμβάνονται μόνο την φανερή τους πλευρά που κυριαρχείται από την ευφυΐα, πρακτικότητα, τη λογική και τις δυνατότητες που έχουν σαν άτομα. Δεν δείχνουν σχεδόν ποτέ τους κρυφούς φόβους και τις ευαισθησίες που έχουν και δύσκολα αφήνουν κάποιον να διεισδύσει στα απόκρυφα κομμάτια του εαυτού τους εκτός και αν τον εμπιστεύονται απόλυτα. Τα ζώα που συνδέονται με την Ιτιά είναι το Γεράκι και ο Λαγός, δυο ζώα που στη φύση έρχονται συχνά αντιμέτωπα και που μόνο ο ένας θα κερδίσει τη μάχη με το θάνατο. Το Γεράκι φανερώνει την ανώτερη οπτική των καταστάσεων της ζωής, τη δύναμη της εστίασης και την πνευματική αφύπνιση που μπορεί να συμβεί μέσα σε κάθε άνθρωπο, ο Λαγός πάλι είναι ένα γρήγορο ζώο που έχει πολύ δυνατά αντανακλαστικά, καλό συντονισμό και έχει μεγάλη αίσθηση της φροντίδας. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που τα ζώα αυτά προσδίδουν και βοηθούν να αναπτυχτούν το άτομο. Οι Ιτιές πάντα μπορούν να καταξιωθούν εκμεταλλευόμενοι τις ικανότητές τους και να φροντίζουν σωστά τους ανθρώπους που αγαπούν. Οι Ιτιές ταιριάζουν πολύ με τον Κισσό και τη Σημύδα.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Ταύρος

Ζωδιακές Μοίρες: 24ο 00` του Κριού- 20ο 59` του Ταύρου

Πλανήτης: Σελήνη

Ζώο οδηγός/φύλακας: ο Λαγός, το Γεράκι

Κρύσταλλος/Πέτρα: Φεγγαρόπετρα

Λουλούδι/Βότανο: Νυχτολούλουδο

Χρώμα: Λευκό, ασημί, μπλε ανοιχτό

Κέλτικη Θεότητα: Ceridwen, Morrigan, Belinus

Γράμμα Ogham: Saille

 

Κράταιγος-η Αγνότητα
13 Μαΐου έως 9 Ιουνίου

Το δέντρο που αντιστοιχεί σε όσους έχουν γεννηθεί κατά το 6ο Φεγγάρι του Κέλτικου ημερολογίου, είναι ο Κράταιγος. Το δέντρο αυτό σε πολλούς αρχαίους λαούς υπήρξε σύμβολο αγνότητας, γονιμότητας και ένωσης. Λόγω της άγριας ομορφιάς του που συνδυάζει υπέροχα άνθη με κοφτερά αγκάθια, ανά τους αιώνες ο συμβολισμός του πήρε διάφορες τροπές, πολλοί το θεώρησαν σαν σύμβολο αγνότητα και ευτυχίας και άλλοι σαν οιωνό κακοτυχίας και δυστυχίας. Η αλήθεια είναι πως συνδυάζει αρκετές ενέργειες αλλά η κακοτυχία δεν είναι μια από αυτές, τα αγκάθια που πολλοί θεώρησαν σαν προειδοποίηση συμβολίζουν την διαδικασία ωρίμανσης ενός ατόμου, από την αγνότητα στη σεξουαλική επιθυμία, την ένωση και τη γονιμότητα. Αστρολογικά συνδέεται με τον πλανήτη Αφροδίτη και τον πλανήτη Vulcan , και οι δυο πλανήτες αυτοί δίνουν στο άτομο που έχει γεννηθεί αυτή τη περίοδο του χρόνου πολλά χαρίσματα και ομορφιά. Η Αφροδίτη από τη μεριά της δίνει τη χάρη, την ομορφιά και πολλά ταλέντα και ο Vulcan συμβολίζει τον εσωτερικό εαυτό που εμφανίζουν αυτά τα άτομα ανά διαστήματα και που πολλές φορές μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους με τους ανθρώπους γύρω τους. Είναι δύσκολο κανείς να κατανοήσει πλήρως έναν Κράταιγο αφού πολλές φορές άλλο δείχνει προς τα έξω και άλλο αισθάνεται. Η ενασχόληση με αρκετά θέματα και ποικίλα αρέσει πολύ σε αυτά τα άτομα και πολλές φορές κάνουν πολλά πράγματα μαζί. Είναι εξαιρετικοί ακροατές και ξέρουν πώς να κάνουν κάποιον να νιώσει άνετα μαζί τους. Τα ζώα που συνοδεύουν το δέντρο αυτό είναι η Μέλισσα και η Κουκουβάγια. Η Μέλισσα δείχνει τη τάση που έχουν τα άτομα του Κράταιγου να απασχολούν το μυαλό τους και να είναι πάντα κοινωνικοί και η επικοινωνία για αυτούς σίγουρα δεν είναι πρόβλημα, αφού έχουν το χάρισμα του λόγου. Η Κουκουβάγια ήταν πάντα σύμβολο σοφίας και γνώσης και αυτές είναι οι ενέργειες που μπορούν να αποκτήσουν ιδιαίτερα μετά τη μέση ηλικία. Ο Κράταιγος ταιριάζει πολύ με τη Σορβιά και τη Φλαμουριά.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Ταύρος, Δίδυμοι

Ζωδιακές Μοίρες: 21ο 00` του Ταύρου – 17ο 59 του Διδύμου

Πλανήτης: Αφροδίτη, Vulcan

Ζώο οδηγός/φύλακας: Η Κουκουβάγια, η Μέλισσα

Κρύσταλλος/Πέτρα: Χαλαζίας, τοπάζι, ζαφείρι

Λουλούδι/Βότανο: Φτέρη, φασκόμηλο, θυμάρι

Χρώμα: Kίτρινο, πράσινο, κόκκινο, μαύρο

Κέλτικη Θεότητα: Govannan, Cardea, Morgan Le Fay

Γράμμα Ogham: Uath

 

Βελανιδιά-η Σοφία
10 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου

Ένα ιδιαίτερο δέντρο που έχει θεωρηθεί ανά τους αιώνες από διάφορους πολιτισμούς ιερό και όλοι το αναφέρουν με ευλάβεια. Θεωρείται πως το δέντρο αυτό προάγει τη σοφία και την αλήθεια και πως έχει πολλές μαγικές ιδιότητες. Για τους Αρχαίους Δρυίδες ήταν το δέντρο που μπορούσε κατ’ αυτούς να ανοίξει πύλες προς άλλους κόσμους και διαστάσεις. Κατά την παράδοση φέρνει τύχη και ευτυχία στην οικογένεια και το γάμο. Είναι ένα δέντρο που έχει συνδεθεί με πολλές Αρχετυπικές Θεότητες της Φύσης όπως η Άρτεμις και ο Πάνας. Το μέγεθός του αλλά και η μεγάλη διάρκεια ζωής του δείχνουν από μόνα τους πως το δέντρο αυτό είναι ιερό και άξιο σεβασμού. Αστρολογικά συνδέεται με το πλανήτη Δία και φέρνει στη ζωή των ανθρώπων που γεννιούνται κατά το 7ο Φεγγάρι του Κέλτικου έτους τύχη, ευτυχία και επιτυχία. Τα άτομα αυτού του δέντρου είναι χαρισματικά, γεμάτα αισιοδοξία και μπορούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους αλλά και να καταφέρουν σχεδόν τα πάντα αρκεί να το θελήσουν πραγματικά. Αυτή η περίοδο είναι ιδιαίτερα τυχερή όμως και όποιος γεννιέται μέσα σε αυτή, πολλές φορές οι Βελανιδιές αργούν να κατανοήσουν τη σοφία και τα δώρα που τους έχουν δοθεί απλόχερα, όμως αυτό όσο αποκτούν εμπειρίες γίνεται αντιληπτό και μπορούν και το εκμεταλλεύονται σωστά και δίκαια. Το Άλογο και η Ενυδρίδα είναι τα ζώα που προστατεύουν και καθοδηγούν τα άτομα της Βελανιδιάς δίνοντάς τους επίσης και τα υπέροχα χαρακτηριστικά τους. Το Άλογο συμβολίζει την ελευθερία, την αγάπη και την αέναη κίνηση που έχει η Βελανιδιά, και η Ενυδρίδα την εργατικότητα, την απόδοση μέσω της σωστής στρατηγικής και την αρμονική σύνδεση με την οικογένεια και τους ισχυρούς δεσμούς που τα άτομα αυτά μπορούν και δημιουργούν. Οι Βελανιδιές ταιριάζουν πολύ με τη Φλαμουριά, το Κισσό και τη Καλαμιά.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Δίδυμοι, Καρκίνος

Ζωδιακές Μοίρες: 18ο 00` των Διδύμων – 14ο 59` του Καρκίνου

Πλανήτης: Δίας

Ζώο οδηγός/φύλακας: To Άλογο, η Ενυδρίδα

Κρύσταλλος/Πέτρα: Σμαράγδι, οπάλιο, αχάτης

Λουλούδι/Βότανο: Τριαντάφυλλο, μέντα

Χρώμα: Λευκό

Κέλτικη Θεότητα: Lugh, Dagda

Γράμμα Ogham: Duir

 

Πουρνάρι-η Αντοχή
8 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου

Το Πουρνάρι είναι ένα δέντρο που συμβολίζει την αναγέννηση, τη καρποφορία, τη λάμψη και τη καλοτυχία. Φέρνει το φως στο σκοτάδι και βοηθάει στη κατανόηση των σκοτεινών πλευρών της ζωής και του υποσυνείδητου. Η αποκάλυψη και η κατανόηση των καταστάσεων στη ζωή ενός ατόμου γεννημένο κατά το 8º Σεληνιακό μήνα του Κέλτικου έτους είναι αναπόφευκτα και συμβαίνουν ώστε να αποκτηθεί η απαραίτητη γνώση που δίνει δύναμη και λάμψη στο άτομο. Αστρολογικά συνδέεται με το πλανήτη Γη και τον Κρόνο, δίνοντας στα Πουρνάρια σταθερότητα, ισχυρή θέληση, σταθερές αξίες αλλά και εμπόδια και προσκόλληση που είναι και οι σημαντικότερες προκλήσεις που πρέπει κάποιος που είναι γεννημένος μέσα σε αυτή τη περίοδο να ξεπεράσει. Συνήθως τα εμπόδια αυτά αντιμετωπίζονται με ένα επιδέξιο τρόπο και το άτομο αποκτά μεγάλη σοφία για τις μελλοντικές επιλογές και πράξεις του. Η φιλοδοξία, η αγάπη για τα υλικά αγαθά αλλά και η αγάπη και η φροντίδα που δείχνει στους συνανθρώπους του τον κάνουν μοναδικό και επιτυχημένο. Ο Μονόκερως είναι το Δρυιδικό ζώο τοτέμ που αντιπροσωπεύει το Πουρνάρι όπως και η Μαύρη Γάτα. Ο Μονόκερως είναι σύμβολο αγνότητας και δύναμης, ένας συνδυασμός που φέρνει στο άτομο τη γνώση της σωστής χρήσης της δύναμης και εξουσίας που πολλές φορές αποκτούν όσοι γεννιούνται σε αυτό το Φεγγάρι. Η Μαύρη Γάτα πάλι δείχνει τον αισθησιασμό, το μαγνητισμό, τη γνώση των σκοτεινών δρόμων (ώστε να φέρει το φως), την ευφυΐα και την ανεξαρτησία που χρειάζεται για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης. Ταιριάζει πολύ με τη Φλαμουριά και την Αφροξυλιά.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Καρκίνος, Λέων

Ζωδιακές Μοίρες: 15ο 00` του Καρκίνου – 11ο 59` του Λέοντα

Πλανήτης: Γή, Κρόνος

Ζώο οδηγός/φύλακας: Μαύρη Γάτα, ο Μονόκερως

Κρύσταλλος/Πέτρα: Μάτι της Τίγρης, αχάτης, τουρκουάζ

Λουλούδι/Βότανο: Κέδρος, δεντρολίβανο

Χρώμα: Πορτοκαλί, χρυσό, πράσινο

Κέλτικη Θεότητα: Nuada, Danu

Γράμμα Ogham: Tinne

 

Φουντουκιά-η Νόηση
5 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου

Το 9º Φεγγάρι του Αρχαίου Κέλτικου έτους φέρνει μαζί του την υπέροχη ενέργεια της Φουντουκιάς. Ένα δέντρο που συνδέεται με τον πλανήτη Ερμή και προικίζει το άτομο με πολύ καλή μνήμη, εσωτερική γνώση, όμορφο και εκλεπτυσμένο λόγο και ενισχυμένες αισθήσεις. ΟΙ Αρχαίοι Δρυίδες χρησιμοποιούσαν τη Φουντουκιά για την απόκτηση της γνώσης, για μαντικούς σκοπούς και προσέλκυση προφητικών ονείρων και οραμάτων. Κατά τη παράδοση είναι το «δέντρο των ευχών» και μπορεί να αποκαλύψει πράγματα για το μέλλον αν η πρόθεση είναι αγνή. Η οργάνωση και η αποτελεσματικότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό των ατόμων που γεννιούνται αυτή τη περίοδο του Αρχαίου Κέλτικου ημερολογίου και έχουν το χάρισμα να φέρνουν τη τάξη στη ζωή τους. Αγαπούν τη τελειότητα και πολλές φορές μένουν ανικανοποίητοι ακόμα και αν το αποτέλεσμα έχει καταπλήξει και τον πιο αυστηρό κριτή. Η ανάγκη για την τελειότητα όπως και τη τάξη πολλές φορές τους οδηγούν σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές και καταστάσεις, αν και τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να το ελέγξουν και να βρουν μια ισορροπία. Ο Σολομός και ο Γερανός είναι τα Κέλτικα τοτέμ που συνοδεύουν αυτό το δέντρο. Ο Σολομός είναι από τα πιο αξιοσέβαστα ζώα μια και ξέρει καλά την έννοια της θυσίας για το ανώτερο καλό και χαρίζει στα άτομα της Φουντουκιάς μια όμορφη αίσθηση καθήκοντος και σωστή αντιμετώπιση των δυσκολιών μέσω της αναγέννησης και της ανάπτυξης. Ο Γερανός είναι ένα πτηνό που συμβολίζει την προστασία, τη μητρότητα και τη δικαιοσύνη. Τα χαρακτηριστικά και οι ενέργειες του περνάνε μέσα στον άνθρωπο της Φουντουκιάς και του προσφέρουν σωστή εστίαση και προσήλωση σε ότι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή. Η Φουντουκιά ταιριάζει πολύ με τον Κράταιγο και τη Σορβιά.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Λέων, Παρθένος

Ζωδιακές Μοίρες: 12ο 00` του Λέοντα – 8ο 59` του Παρθένου

Πλανήτης: Ερμής

Ζώο οδηγός/φύλακας: Σολομός, Γερανός

Κρύσταλλος /Πέτρα: Κεχριμπάρι, αμέθυστος, χρυσόκολλα

Λουλούδι/Βότανο: Βαλεριάνα, κάστανο, λεβάντα

Χρώμα: Καφέ, πράσινο

Κέλτικη Θεότητα: Manannan, Ogma

Γράμμα Ogham: Coll

 

Αμπέλι-η Γονιμότητα
2 Σεπτεμβρίου έως 29 Σεπτεμβρίου

Το Αμπέλι είναι ένα σύμβολο ευφορίας, χαράς, γονιμότητα και ανάπτυξης, σε όλες τις παραδόσεις σχεδόν το Αμπέλι έχει χρησιμοποιηθεί σαν μέσο θεραπείας, ευχαρίστησης και έμπνευσης, όπως και σαν σύμβολο που θεωρείται πως φέρνει τύχη και γονιμότητα. Μια από τις Αρχετυπικές θεότητες που συνδέονται με το δέντρο αυτό είναι ο Θεός Διόνυσος, Θεότητα της φύσης, της χαράς αλλά και του έρωτα και των απολαύσεων. Η φύση του Αμπελιού είναι απρόβλεπτη όπως και η επήρεια του κρασιού που φτιάχνεται από τους καρπούς του, ανάλογα τη διάθεση και την ώρα μπορεί να φέρει διαφορετική επήρεια ακόμα και υπερβολικό εθισμό σε αυτό λόγω της ευφορίας που δημιουργεί. Οι άνθρωποι που γεννιούνται κατά το 10ο Σεληνιακό μήνα του Αρχαίου Κέλτικου ημερολογίου, είναι συνήθως αναποφάσιστοι, ευμετάβλητοι, όμως έχουν ανεπτυγμένο αρκετά και το αίσθημα της ισότητας, εκλεπτυσμένο γούστο, φινέτσα και είναι πολύ κομψοί. Ο πλανήτης που αντιστοιχεί αστρολογικά στο Αμπέλι είναι η Αφροδίτη, που δίνει χάρη και ομορφιά σε κάθε τι που κάνουν όσοι έχουν γεννηθεί κάτω από την επιρροή αυτού του δέντρου. Η ευγένεια και το γούστο στα άτομα αυτά είναι έμφυτα και μπορούν να καταξιωθούν εύκολα σε ότι σχετίζεται με τις τέχνες ή χρειάζεται γούστο και χάρη στο λόγο ή στις κινήσεις. Το μόνο που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η ευμεταβλητότητα τους που καμιά φορά τους προκαλεί υπερβολική συναισθηματική φόρτιση και αντιδράσεις που δεν ταιριάζουν στην τόσο κομψή ιδιοσυγκρασία τους. Τα ζώα τοτέμ που συνδέονται και οδηγούν το άτομο στην τελειοποίησή του μέσω των χαρακτηριστικών τους που δίνονται στα άτομα που γεννιούνται στο μήνα του Αμπελιού είναι δυο εντελώς ασύμβατα και διαφορετικά ζώα μεταξύ τους, ο Κύκνος και το Λευκό Φίδι. Ο Κύκνος είναι ένα πολύ ήρεμο ζώο γεμάτο γαλήνη και ομορφιά, είναι τρυφερό, προστατευτικό και διοχετεύει μια ήρεμη ενέργεια. Το Λευκό Φίδι συμβολίζει την αντίθετη πλευρά του Αμπελιού, δηλαδή την επιφύλαξη, την μεταβλητότητα, την αλλαγή αλλά και τη θεραπεία και την ισορροπία που πρέπει να κατακτήσει ώστε να μπορέσει να εξωτερικεύσει όλες τις αρετές που δίνει αυτός ο Αρχαίος Κέλτικος μήνας. Το Αμπέλι ταιριάζει πολύ με την Ιτιά και τη Φουντουκιά.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Παρθένος, Ζυγός

Ζωδιακές Μοίρες: 9ο 00` του Παρθένου – 6ο 59` του Ζυγού

Πλανήτης: Αφροδίτη

Ζώο οδηγός/φύλακας: Λευκό φίδι, ο Κύκνος

Κρύσταλλος Πέτρα: Χρυσόκολλα, σμαράγδι, άκουα μαρίνα

Λουλούδι/Βότανο: Βαλεριάνα, μούρα, θυμάρι

Χρώμα: Μαύρο, ροζ, γαλάζιο

Κέλτικη Θεότητα: Branwen, Tuatha De Danaan, Guinevere

Γράμμα Ogham: Muin

 

Κισσός-η Μεταμόρφωση
30 Σεπτεμβρίου έως 27 Οκτωβρίου

Ο 11ºς Σεληνιακός μήνας αντιστοιχεί στο Κισσό, ακόμα και αν δεν είναι δέντρο η σημασία του είναι μεγάλη και συγκαταλέγεται στο Αρχαίο Κέλτικο ημερολόγιο. Ο Κισσός είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό που μπορεί και μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς και εξαπλώνεται σε κάθε τι γύρω του, δεν χρειάζεται απαραίτητα πολύ Ηλιακό φως για να τραφεί, μπορεί και απορροφάει κάθε ακτίνα φωτός, ακόμα και το φως της Σελήνης και μπορεί και μεγαλώνει σωστά και γρηγορότερα από άλλα φυτά. Για το λόγω αυτό είναι αστρολογικά συνδεδεμένος με τη Σελήνη και τις ενέργειές της, όπως και του Πλανήτη Πλούτωνα. Η Σελήνη συνδέεται με το σκοτάδι, το υποσυνείδητο νου και την ανάπτυξη και ο Πλούτωνας με την καταστροφική επιρροή που μπορεί να έχει ο Κισσός. Είναι ένα πολύ όμορφο φυτό με ένα ομοιόμορφο και καταπράσινο φύλλωμα, όμως μπορεί η ραγδαία ανάπτυξή του να καλύψει και να «πνίξει» τα πάντα γύρω του. Ακόμα και το μεγαλύτερο και δυνατότερο δέντρο μπορεί να πληγεί από το κισσό, αφού τυλίγεται γύρω του και του στερεί το οξυγόνο που τόσο έχει ανάγκη. Για το λόγο αυτό το φυτό αυτό έχει συνδεθεί με το θάνατο, την αναγέννηση και το κύκλο της ζωής. Τα άτομα που έχουν γεννηθεί κάτω από την επιρροή του Κισσού έχουν μεγάλη αντοχή, ισχυρή θέληση και επιμονή, και αυτό τους δίνει ένα μεγάλο προβάδισμα ώστε να μπορούν να ξεπερνάνε εμπόδια και δυσκολίες στη πορεία της ζωής τους. Τα ζώα που προστατεύουν τα άτομα που ανήκουν στο Κισσό και που τους δίνουν τα χαρακτηριστικά τους είναι η Πεταλούδα και η Χήνα. Η Πεταλούδα είναι ένα σύμβολο μεταμόρφωσης και αναγέννησης πράγμα που όσοι ανήκουν στον Κισσό γνωρίσουν καλά και μπορούν να αλλάξουν τα πάντα όσο επώδυνο και αν είναι, μπορούν και αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαιότητα της ζωής. Η Χήνα πάλι είναι ένα πτηνό γνωστό για την έντονη προσωπικότητά του και την επιθετικότητα και την άμυνα που προβάλει ιδιαίτερα όταν αισθανθεί πως κινδυνεύει. Η στάση αυτή πολλές φορές δημιουργείται από την υπερβολική ανάγκη για ασφάλεια και σταθερότητα. Ταιριάζει πολύ με τη Βελανιδιά και τη Φλαμουριά.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Ζυγός, Σκορπιός

Ζωδιακές Μοίρες: 7ο 00` του Ζυγού – 4ο 59` του Σκορπιού

Πλανήτης: Πλούτωνας, Σελήνη

Ζώο οδηγός/φύλακας: Πεταλούδα, Χήνα

Κρύσταλλος Πέτρα:

Μαλαχίτης, μαύρη τουρμαλίνη, ρουμπίνι

Λουλούδι/Βότανο: Aloe vera, Γαϊδουράγκαθο

Χρώμα: Μαύρο, καφέ, κόκκινο

Κέλτικη Θεότητα: Brigid, Guinevere

Γράμμα Ogham: Gort

 

Καλαμιά-Εσωτερική Ανάπτυξη
από 28 Οκτωβρίου έως 24 Νοεμβρίου

Η Καλαμιά ήταν πολύ σημαντική στους αρχαίους λαούς αφού ο κορμός αλλά και τα φύλλα της χρησιμοποιούνταν για πολλούς σκοπούς, από τη κατασκευή σπιτιών μέχρι μουσικών οργάνων και όπλων για την προστασία τους. Για τους Αρχαίους Κέλτες και τους Δρυίδες η Καλαμιά συμβόλιζε την ανάπτυξη, την ενδοσκόπηση και τη σοφία. Το δέντρο αυτό έχει εξαιρετική αντοχή και πολύ καλές και γερές ρίζες, το μήνυμα αυτού του δέντρου είναι πως μόνο αν ψάξουμε βαθιά μέσα μας μπορούμε να βρούμε τις λύσεις και την προσωπική μας αλήθεια. Αστρολογικά η Καλαμιά συνδέεται με τον πλανήτη Πλούτωνα, που είναι ο πλανήτης της αναγέννησης και της κάθαρσης. Έτσι τα άτομα που είναι γεννημένα κατά το 12ο Φεγγάρι του Αρχαίου Κέλτικου ημερολογίου έχουν μεγάλο μαγνητισμό, ανεξαρτησία και μεγάλη κλίση προς το μυστικισμό και τα μυστήρια της ζωής, έχουν όμως και μια αυτοκαταστροφική τάση που μπορεί να τους οδηγήσει στα άκρα για να πετύχουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Αυτό που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι ουσιαστικά τον ίδιο τους τον εαυτό και την κατανόηση πως πολλές φορές χρειάζεται να αφήσουν το καλό για το καλύτερο. Η κάθαρση είναι μια δύσκολη διαδικασία που πρέπει να γίνει πρώτα εσωτερικά, για να είναι ξεκαθαρίσουν και τα υπόλοιπα θέματα στη ζωή τους. Ο Σκύλος είναι ένα από τα ζώα που συνοδεύουν αυτό το δέντρο όπως και ο Λύκος. Αυτά τα τοτέμ έχουν κοινά αλλά και αντίθετα χαρακτηριστικά, Ο Σκύλος όπως και ο Λύκος έχει πίστη σε ότι αγαπάει και ένστικτο που δεν τον προδίδει ποτέ, ο Λύκος φέρνει τα στοιχεία της προνοητικότητας, της προστασίας, του βασικού ενστίκτου και της αποτελεσματικής ευφυΐας. Ο Λύκος σε αντίθεση με το Σκύλο προτιμάει την ανεξαρτησία και την ελευθερία από την ήρεμη και ασφαλή ζωή, που ο Σκύλος μπορεί να επιλέξει. Το μήνυμα αυτών των ζώων στα άτομα της Καλαμιάς είναι η εμπιστοσύνη και η πίστη στο ένστικτό τους και τον εαυτό τους. Μια Καλαμιά μπορεί να έχει είτε την ενέργεια που φέρνει μαζί του ο Σκύλος είτε την ενέργεια του Λύκου, ή να εναλλάσσει τα στοιχεία αυτά ανάλογα τα στάδια, τα άτομα και τις καταστάσεις που βιώνει στη ζωή του. Ταιριάζει πολύ με τη Φλαμουριά και το Πουρνάρι.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Σκορπιός

Ζωδιακές Μοίρες: 5ο 00` του Σκορπιού – 2ο 59` του Τοξότη

Πλανήτης: Πλούτωνας

Ζώο οδηγός/φύλακας: Μαύρη γάτα, κοράκι, κουκουβάγια

Κρύσταλλος Πέτρα:

Μαύρη τουρμαλίνη, ρουμπίνι, ίασπις

Λουλούδι/Βότανο: Aloe vera, θάμνοι

Χρώμα: Μαύρο, κόκκινο

Κέλτικη Θεότητα: Morrigan, Pwyll

Γράμμα Ogham: Ngetal

 

Σαμπούκος ή Αφροξυλιά-η Αναγέννηση
από 25 Νοεμβρίου έως 23 Δεκεμβρίου

Ο Σαμπούκος είναι το δέντρο που αντιστοιχεί στο 13º Φεγγάρι του Αρχαίου Κέλτικου έτους, συμβολίζει την μετάβαση, την αναγέννηση και το μετασχηματισμό της ζωής. Για τους Δρυίδες ήταν σύμβολο του θανάτου αλλά και της αναγέννησης που ακολουθεί και θεωρούσαν πως το πνεύμα του Σαμπούκου ήταν έναν αρχαίο πνεύμα που ήξερε να κρίνει σωστά τους νεκρούς αλλά και τους ζωντανούς. Γι’ αυτό χρησιμοποιούταν πολλές φορές για την δίκαιη κρίση και την καλή έκβαση σε δίκες και θέματα που απαιτούσαν δικαιοσύνη και καθαρή σκέψη. Η αστρολογική αντιστοιχία του είναι το Κρόνο και προσδίδει στα άτομα που έχουν γεννηθεί σε αυτό το Σεληνιακό μήνα σοφία, βαθιά γνώση και κατανόηση του θανάτου και του αέναου κύκλου της φύσης και της ζωής. Τα ζώα που συνδέονται με αυτό το ιερό δέντρο είναι το Μαύρο άλογο και το Μαύρο Κοράκι. Το Μαύρο Άλογο είναι σύμβολο μεγάλης ανεξαρτησίας και δύναμης αλλά δηλώνει και τη παρουσία της μυστικής γνώσης και τις κρυφές πτυχές του ίδιου μας του εαυτού. Το Μαύρο Κοράκι συνδέεται με το τη πειθαρχία, το αναγκαίο, τον θάνατο, τη μετάβαση των ψυχών και την σύνδεση του κόσμου των νεκρών με τον απτό κόσμο των υλικών αξιών. Το μάθημα που πρέπει να λάβει ένα άτομο γεννημένο κάτω από αυτό το δέντρο είναι η κατανόηση των δυσκολιών, του καθήκοντος, να ξεπεράσει το φόβο του θανάτου και αντ’ αυτού να τον κατανοήσει, αλλά και να μάθει να διεκδικεί την προσωπική του ελευθερία ελευθερώνοντας τον εαυτό του από τις σκιές που μπορεί να κρύβει μέσα του. Ταιριάζει πολύ με τη Σκλήθρα και το Πουρνάρι.

Αντιστοιχία ζωδίου Κλασικής Αστρολογίας: Τοξότης

Ζωδιακές Μοίρες: 3ο 00` του Τοξότη – 1ο 59` του Αιγόκερου

Πλανήτης: Κρόνος

Ζώο οδηγός/φύλακας: Μαύρο Κοράκι, Μαύρο άλογο

Κρύσταλλος Πέτρα:

Μαύρη τουρμαλίνη, ρουμπίνι, μαγνητίτης

Λουλούδι/Βότανο: Θυμάρι, καμέλια, πικραλίδα, κόκκινο τριφύλλι

Χρώμα: Μαύρο, μωβ

Κέλτικη Θεότητα:

Danu, Devi, Nut, Anu, Gailleach Beara

Γράμμα Ogham: Ruis

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail