Η αστρολογία είναι μια φιλοσοφική επιστήμη που ασχολείται με τη γνώση του ανθρώπου μέσω του «λόγου των άστρων». Δεν είναι μαντική τέχνη, δείχνει κάποιες τάσεις που υπάρχουν. Είναι ένα σύστημα αυτογνωσίας το οποίο βοηθά να καθορίσουμε τα κλειδιά του πεπρωμένου μιας ανθρώπινης ύπαρξης. Το μέλλον προκύπτει σαν φυσική συνέπεια των πράξεων του παρελθόντος και του παρόντος.

Σαν επιστήμη η αστρολογία χρησιμοποιεί κάποια σύμβολα όπως τα ζώδια, οι πλανήτες, οι οίκοι και οι όψεις. Αυτά τα σύμβολα όταν συνδυαστούν μεταξύ τους, σχηματίζουν τον γενέθλιο χάρτη ή το γνωστό σε όλους ωροσκόπιο. Η θεωρία της αστρολογίας στηρίζεται στο γεωκεντρικό σύστημα κίνησης των πλανητών, δηλαδή ότι οι πλανήτες διαγράφουν ελλειπτική τροχιά γύρω από τη γη και όχι γύρω από τον ήλιο όπως συμβαίνει στην πραγματικότητα. Τα ζώδια είναι τμήματα της ελλειπτικής τροχιάς πάνω στην οποία κινούνται οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Τα ζώδια είναι δώδεκα και το καθένα από αυτά αντιστοιχεί σε ένα τόξο 30 μοιρών από τον κύκλο της ελλειπτικής τροχιάς, ο κύκλος αυτής της ελλειπτικής τροχιάς ονομάζεται ζωδιακός κύκλος.

Η αστρολογία είναι μια πανάρχαιη επιστήμη που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο περίπου 5000 χρόνια και φτάνει στους Σουμέριους, λαό της Νότιας Μεσοποταμίας, οι οποίοι έχει φανεί από τα αρχαιολογικά ευρήματα, ότι έκαναν αστρολογικές προβλέψεις. Επίσης, την αστρολογία την συναντάμε στους Ασσύριους, στους Βαβυλώνιους και στους Αρχαίους Έλληνες. Στην αρχαία Ελλάδα ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης ανέπτυξε θεωρίες περί πλανητών οι οποίες παρέμειναν σε ισχύ μέχρι την εποχή του Γαλιλαίου. Ακόμα, συναντάμε σχολές αστρολογίας στην Κω και στην Αλεξάνδρεια. Η πτώση της αστρολογίας επήλθε στα χρόνια της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Την εποχή εκείνη τα αστρολογικά κείμενα και η επιστήμη διασώθηκαν από τους Άραβες.

Σήμερα η αστρολογία έχει κατακτήσει το ευρύ κοινό και έχει πάρει τη θέση της στις συνειδήσεις του κόσμου, που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συμβολισμό και την ερμηνεία της.
Είναι, ίσως, η μόνη επιστήμη που έχει πραγματικά κατακτήσει τις καρδιές μας.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αφήστε μια απάντηση